Portal wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na Twoim komputerze.
x
  • BIP
  • Kontakt
  • polski
  • English
  • niemiecki
Kuchnia
15.03.2012 • Autor:
Prezentujemy wybrane lokalne przysmaki:
 
Wątróbka po wielkopolsku
- 80 dkg wątroby wieprzowej lub drobiowej
- 25 dkg pieczarek
- 2 szklanki wody
- 1 mała cebula
- 5 dkg margaryny
- 1 duża łyżka koncentratu
- 10 dkg boczku wędzonego
- 2 łyżki mąki
Wątróbkę pociąć w pasy, posolić, dodać pieprz i usmażyć. Cebulę skroić w kostkę i podsmażyć z boczkiem wędzonym, dodać pokrojone pieczarki, koncentrat pomidorowy, mąkę i wlać zimną wodę. Po zagotowaniu sosu doprawić i dodać zieleninę (szczypiorek, pietruszkę). Wątróbkę zalać gotowym sosem i dusić 10 minut.
 
Barszcz stefanowski
Kroimy, podsmażamy na oliwie:
- 3-4 buraczki,
- 1/4 średniej kapusty, sporą garść fasoli szparagowej,
- 2-3 marchewki,
- 1 dużą cebulę,
- 1 średni por,
- 1/2 małego selera,
- 2-3 duże ząbki czosnku.
Osobno smażymy pieczarki, około 20-30 dkg. Przyprawiamy je 2-3 łyżkami maggi. Pieczarki łączymy z warzywami, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, sól, pieprz czarny, biały, ziołowy, majeranek, bazylię, (mogi być także imbir, gałka muszkatołowa). Po minucie obsypujemy wszystko 2-3 łyżkami mąki, mieszamy i smażymy dalej około 1 min. Wsypujemy warzywa do przygotowanego wcześniej rosołu (około 2-3 litra, może być z kostek). Gotujemy do miękkości. Doprawiamy jeszcze raz do smaku. Całość zaprawiamy 1/2 szklanki mleka, a następnie śmietaną. Barszcz powinien być gotowy. Dla uzyskania właściwej kwasowości dodajemy kwasek cytrynowy, sok z cytryny bądź ocet winny.
 
Zupa z zielonek
- 1 kg zielonek (grzyby należące do rodzaju gąsek)
- 2l. wody
- 1 łyżka smalcu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- trochę ostrego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz mielony do smaku
Zielonki obrać, wypłukać w wodzie, drobno pokroić i gotować w 2 litrach wody (1,5 godziny). Dodać wszystkie przyprawy i sól do smaku. Następnie zaciągnąć mąką rozmieszaną w śmietanie. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.
 
Roladka po zbąsku
- polędwica 1,4 kg
- 2 średnie cebule
- ogórek kiszony 3 szt
- ser żółty 10 dkg
- słonina 15 dkg
- smalec do smażenia
- sól i pieprz
Polędwicę pociąć w plastry, rozbić, dodać soli i pieprzu. Na rozbite mięso rozłożyć pokrojoną w kostkę cebulę, słoninę, ogórki oraz ser. Zawinąć na kształt koperty i smażyć. Następnie przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pocięte w paski warzywa i pieczarki. Pod koniec smażenia dodać przyprawy, mąkę, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem zasmażyć i wlać kwaśną śmietanę.
 
  •